top of page
IMG_5408.JPG

De Rhodesian Ridgeback

Hier vind je alle informatie over misschien wel jouw toekomstige hond, de Rhodesian Ridgeback. Je leest onder andere over de geschiedenis, uiterlijke kenmerken, karakter en de rasstandaard. 

Geschiedenis

De Rhodesian Ridgeback, vaak afgekort tot Ridgeback, vindt zijn oorsprong in Zuid-Afrika, specifiek in Rhodesië, wat nu Zimbabwe is. Deze honden zijn het resultaat van kruisingen tussen lokale rassen en Europese honden die in de 17e eeuw werden geïntroduceerd door kolonisten, voornamelijk uit Engeland en Nederland, die zich vestigden bij Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika. Windhonden, dogachtigen en terriërs werden destijds gekruist met lokale rassen.

Het resultaat van deze kruisingen was een hond met een hoog weerstandsvermogen tegen ziekten en uitstekende jachtvaardigheden. De Rhodesian Ridgeback staat bekend als een atletische hond met hoge snelheid en moed, en beschikt over een groot uithoudingsvermogen.

Een van de inheemse rassen die bijdroeg aan de ontwikkeling van de Rhodesian Ridgeback was de Khoi-Khoi hond, die dienstdeed als waak- en jachthond en een opvallend kenmerk had: een streep haar over de rug die in tegenovergestelde richting groeide ten opzichte van de rest van de vacht.

Untitled design-7.jpg

Jachthond en erfbeschermer

Ridgebacks werden voornamelijk gebruikt voor de jacht op groot wild in kleine meutes, zoals leeuwen en gnoes. Met hun moed en behendigheid konden ze roofdieren vasthouden totdat jagers arriveerden. Daarnaast dienden ze als bewakers op boerderijen en landgoederen.

De reputatie van de Rhodesian Ridgeback als jachthond verspreidde zich over het Afrikaanse continent, en zelfs tot Nederland, waar jager Cornelis van Rooijen ze begon te fokken met lokale rassen. Veel jagers begonnen deze honden te gebruiken tijdens safaritochten. Dit leidde ertoe dat de Rhodesian Ridgeback het nationale ras van Rhodesië werd, en in de jaren 1920 werden de eerste stappen gezet om het ras officieel te erkennen.

Rasstandaard en uiterlijk

Naar het voorbeeld van de Dalmatische hond werden richtlijnen vastgesteld voor het fokken van een uniform type hond. In 1924 werd de eerste rasstandaard voor de Rhodesian Ridgeback erkend door de Kennel Union of South Africa. Tegenwoordig worden Rhodesian Ridgebacks vooral als gezelschapshonden gehouden en worden ze ingedeeld in rasgroep 6, 'lopende honden en zweethonden'.

 

De Rhodesian Ridgeback is een gespierde, sterke en snelle hond met een diepe, maar niet te brede borst. De ridge begint direct achter de schouders, is symmetrisch en duidelijk gedefinieerd, en wordt smaller naar de heupen toe. Aan de voorkant heeft de ridge een breder gedeelte met twee kronen die recht tegenover elkaar liggen.

IMG_6681.JPG

Opvoeding en karakter

Als puppy's zijn Rhodesian Ridgebacks energiek en soms druk, en het is belangrijk om hen de juiste regels te leren en hen rustig gedrag bij te brengen. Een consistente en duidelijke leiderschapstijl is vereist. Met goede begeleiding worden volwassen Rhodesian Ridgebacks stabiel, zelfverzekerd en rustig, maar ook aanhankelijk.

Rhodesian Ridgebacks kunnen echter eigenwijs zijn en hebben een goede socialisatie nodig om angstig of agressief gedrag te voorkomen. Ze kunnen goed overweg met kinderen, maar respectvolle behandeling is essentieel.

Training en beweging

Rhodesian Ridgebacks zijn redelijk intelligent en leren snel, maar kunnen ook koppig zijn. Ze hebben veel beweging nodig en genieten van wandelen en rennen. Goede controle, vooral tijdens loslopen, is belangrijk vanwege hun natuurlijke jachtinstinct.

bottom of page